Digibygd Örnsköldsvik
För att stärka landsbygdens förutsättningar till långsiktig hållbar tillväxt genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.
Digibygd Örnsköldsvik
Projekt Digibygd Örnsköldsvik, ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och Bron innovation, har som mål att stärka landsbygdens förutsättningar för långsiktig hållbar tillväxt genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.
Projektet består av två delar, där den första handlar om att möta företag på landsbygden, kartlägga deras behov och lotsa dem vidare till aktörer eller aktiviteter som passar deras specifika behov.
Under projektets andra del kommer en förstudie tas fram. Denna syftar till att ringa in utvecklingsområden och ämnen, identifiera lämpliga landsbygdsföretag/-aktörer för fortsatt samarbete samt bygga ett nätverk för utveckling och testning. I förstudien utforskar man även konceptet Smart villages men undersöker också om det finns möjlighet att bygga vidare på det arbete som Bron Innovation och Mittuniversitetet genomfört inom projekten IoT för tillgänglighet och IoT snöröjning.
Projektet kommer att sprida sina resultat i hela Västernorrland och arbeta för ett regionalt fortsättningsprojekt.
Projektet lägger också stor vikt vid företagens digitala utveckling och bygger vidare på erfarenheter från projektet Digitala steg för tillväxt, där man bland annat jobbade med 90 företag i det så kallade Digilotsprogrammet, ett affärsutvecklingsprogram med fokus på digitalisering.
Vilka är målgruppen för projektet?
Målgruppen är småföretag på landsbygden i Örnsköldsviks kommun, men projektet har en regional kontext.
Vad är Smart Villages?
Smart villages är ett koncept som syftar till att använda modern teknik och innovativa lösningar för att förbättra livskvaliteten och ekonomin i landsbygdsområden. Smart villages kan ses som en landsbygdsversion av det urbana konceptet smarta städer (smart cities).
Konceptet omfattar olika områden, såsom smarta energisystem, smarta jordbrukstekniker, smarta transportsystem, smarta tjänster och infrastruktur, och smarta samhällen. Det handlar om att använda teknik och innovation för att möta de utmaningar som landsbygdsområden står inför, såsom befolkningsminskning, brist på jobb och svårigheter att tillhandahålla viktiga offentliga tjänster.
Smart villages kan hjälpa till att skapa en mer hållbar landsbygdsekonomi genom att öka produktiviteten och förbättra förbindelserna mellan landsbygdsområden och städer. Det kan också hjälpa till att bevara den naturliga miljön genom att minska klimatpåverkan och öka användningen av förnybara energikällor.
Genom att skapa smarta byar kan man också öka livskvaliteten för invånarna genom att erbjuda nya tjänster, utbildning och utvecklingsmöjligheter. Smart villages kan bidra till att förbättra hälsa, utbildning och välbefinnande i landsbygdsområden, vilket kan göra det mer attraktivt att bo och arbeta där.
Slutrapport
Ladda ned slutrapporten och ta del av projektets insikter.
Projektdeltagare
Projektgruppen består av:
Bron Innovation och Örnsköldsviks kommun.
Kontaktperson:
Sara Rudälv
076-022 46 43
sara.rudalv@broninnovation.se