Hack the Crisis blev större än förväntat - nu ska lösningarna implementeras
Therése Boija från DIGG var med och samordnade Hack the Crisis
I helgen gick Hack the Crisis av stapeln. Ett online-hackathon som samlade över 7000 deltagare med blandade kompetenser från hela Sverige men även andra delar av världen.
Hacket arrangerades av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Hack for Sweden och Open Hack på uppdrag av den svenska regeringen. Man hade förväntat sig runt 1500 deltagare likt Finlands version av tävlingen men uppslutningen blev desto större. Hacket resulterade i 530 innovativa tävlingsbidrag och lösningar som ska stötta människor, samhälle och näringsliv under Corona-pandemin. Sex bidrag valdes, efter långt överläggande, till vinnare.
Therése Boija från DIGG var med och samordnade helgens Hack the Crisis. Therése har tidigare arbetat hos oss på Bron, och var då bland annat projektledare för Good Tech Hack, en erfarenhet som kom väl till pass när arbetet med det nationella initiativet Hack the Crisis drog igång i slutet av mars. Eventet blev officiellt den 26 mars och bara åtta dagar senare var det dags för genomförande.
– Det var fantastiskt kul och lärorikt att få vara med och skapa ett digitalt event där allt ifrån planering till genomförande skedde online säger Therése och fortsätter. Vi har upplevt ett otroligt engagemang från både deltagare, partners, jury och behovsägare. Det är många som har väntat på att få ”göra” och bidra med sina kompetenser i krisen.
Nu ska implementeringen av de vinnande bidragen gå snabbt. Man siktar på att lösningarna ska vara riktiga tjänster inom bara två månader. I ett första steg kommer DIGG att samordna och matcha vinnande bidrag med behovsägare för att sedan koppla in privata och publika partners.