Hur påverkas företag på landsbygd av den digitala utvecklingen?
Bristande mobiltäckning och osäkerhet kring digital infrastruktur är två utmaningar för små företag på Västernorrlands landsbygd. Det var ett budskap när Brons under gårdagens IOT-mässa i Sundsvall presenterade resultat från två projekt som undersökt dessa frågor.
– Att ha goda förutsättningar för sitt företagande oavsett om man verkar på landsbygd eller i stad är både en viktig rättvisefråga och en tillväxtfråga. Vårt arbete visar på tydliga brister som påverkar företag redan idag, och ännu mer i framtiden, säger Bron Innovations VD Lars Persson Skandevall.
Sammanlagt har 60 samtal med företag genomförts runtom i Västernorrland, med ett särskilt fokus på mindre skogs- och jordbruksföretag. Syftet varit att bygga kunskap om deras förutsättningar för att dra nytta av de digitala möjligheterna.
– Det vi konstaterat är att många har problem och faktiskt upplevt att det blivit sämre. Det gäller framför allt med den mobila uppkopplingen, men det finns också en oro kring den viktiga infrastrukturen, t ex vad som händer när 2G och 3G-näten stängs ner då dessa är viktiga komponenter i många maskiner, säger projektledaren Sara Rudälv.
Kunskapsinsamlingen ska bland annat bidra till nationell och regional kunskapsuppbyggnad om de behov och utmaningar som företag i landsbygder har och vara till nytta för mikro- och småföretag inom alla branscher i landsbygder. Resultatet presenterades i samband med årets IOT-mässa som Servanet, Mittuniversitet och Bron Innovation arrangerade den 19:e september.
– IoT och AI är en självklar del i all utveckling vi ser. För att kunna nyttja tekniken krävs fungerande digital infrastruktur och tillgång till kompetens. I våra projekt har vi sett utmaningar som sätter fingret på flera av de frågor som är viktiga att arbeta vidare med, avslutar Lars Persson Skandevall.