Nya medlemsföretaget Calejo optimerar industriers processer med AI

Brons nätverk är ständigt i rörelse och förnyelse när det gäller rekryteringar, spännande affärer och intressanta innovationer att uppmärksamma. Har du tips?Kontakta oss!


Calejo Industrial Intelligence är ett nytt medlemsföretag i Bron nätverket och som arbetar med AI inom industri. Calejo är bland annat aktuell i det nya projektet “VA digitalisering i ett smart ekosystem” och deltar i förstudien som AI-expert. Vi har intervjuat Carl Johard som är marknadschef på företaget.

Kan du berätta lite kort om er och företaget?

Vi är ett startupbolag som har valt att med hjälp av AI fokusera på optimering av industrin och industrins processer. Vår USP är att vi har utvecklat en AI-motor med vars hjälp det är möjligt att med hjälp av gråboxmodellering  inte bara bygga en digital tvilling av den industriella processen, utan också optimera processen genom Reinforcement Learning. Gråboxmodellering är ett populärt uttryck för vår unika teknik, som möjliggör en blandning av matematiska vitboxberäkningar med direkta svartboxlösningar med hjälp av AI. De senare är oftast nödvändiga, eftersom det inte alltid finns tillgängliga mätdata för alla industriella delprocesser. Vi har genomfört flera framgångsrika POC:ar i samarbete med bland andra Uniper, SCA, Boliden och nu Sweco.

Bakom teknikutvecklingen står Leonard Johard, som är PhD i maskininlärning och en världens främsta experter inom AI-området Reinforcement Learning. VD för Calejo är Johannes Holmberg, civilingenjör från KTH och med ett förflutet som konsult inom processförbättring, senast inom Scania. Själv är jag marknadskillen i gänget. Jag har tidigare varit ekonomijournalist och PR-expert och under sju år marknads- och kommunikationschef för SSG i Sundsvall. Till vår utvecklingsavdelning har knutit vi flera ledande internationella AI-experter.

Varför har ni valt att bli medlem i Bron?

Eftersom vi har vårt säte i Sundsvall och Bron Innovation är ett av Sveriges ledande IT- och teknikkluster, så är det för oss en självklarhet att få möjlighet att engagera oss även i detta sammanhang. Vi är väldigt glada över att Calejo har blivit accepterad som medlem.

Calejo är involverad i projektet ”VA digitalisering i ett smart ekosystem”, kan du berätta något mer om det?

Vid sidan av processindustri är infrastruktur och Smart City ett av våra fokusområden. Vi har initierat många diskussioner och tänkbara projekt tillsammans med Peter Bolt och Sweco i Sundsvall. Bland annat har vi precis startat ett projekt med Sweco och Kungälvs kommun, där vi med hjälp av vår teknik ska få ett jämnare flöde och därmed minska risken för att orenat vatten tvingas släppas ut i naturen.

När det gäller det Vinnovafinansierade PiiA-projeket VA-Eko har Calejo som AI-expert blivit medbjuden att delta i en förstudie, som förutom Calejo har samlat flera tunga industri- och branschexperter, bland andra Process-IT, Stockholm Vatten, Stockholm Avfall, Umeå och Vindelns VA-bolag Vakin, Mälarenergi, Luleå Energi, Umeå Energi, SCA Munksund, LKAB, SSAB, Siemens, ABB, Afry, Elsys, Flow Below, Umeå Universitet, RISE, Luleå Tekniska Universitet, Blue Institute samt FOI.

Avsikten är att skapa en samsyn och en bättre omvärldsförståelse inför alla framtida nödvändiga strategiska

aktiviteter och VA-projekt, som det behöver fattas beslut om. Bakgrunden är ju att VA-branschen i Sverige står inför gigantiska utmaningar när det gäller ekonomi, teknik och hållbarhet. Under de kommande 20 åren kommer Sverige att behöva investera över 100 miljarder kronor för att vi ska kunna fortsätta rena vårt vatten och hantera vårt avloppsvatten. Potentialen för Calejos tekniska lösning är betydande och den kommer att bidra till att göra infrastrukturen och de kommunala anläggningarna både effektivare och mer hållbara.

Om du får göra en digital spaning fem år framåt i tiden, var tror du att vi är då?

Jag skulle ju gärna vilja vara optimistisk och djärv i min framtidsspaning, men vis av erfarenheten vet vi ju

alla att industrin är en sektor som förflyttar sig tryggt och långsamt. Inte minst mot bakgrund av alla tunga investeringar som redan är gjorda och behöver betala av sig. Samtidigt springer de globala konkurrenterna fort och de som rör sig alltför saktmodigt kommer definitivt att hamna efter. När det gäller digitalisering i form av utbyggnad av sensorer, inhämtning av data, uppbyggnad av infrastrukturer kring detta och förståelsen för AI, så tror jag utvecklingen kommer att gå snabbt med alla satsningar som just nu sker inom IoT och 5G. När det gäller AI-lösningar direkt ut mot slutkunder, så ser vi också stora och snabba framsteg.

Men när det gäller den interna kompetensutvecklingen inom industrin och implementeringen av fungerande

AI-lösningar i processerna, så har det gått långsammare – mycket som en följd av att det saknats fungerande lösningar.

Vi har nu tagit fram en sådan och jag tror kommer at bidra till att även den industriella utvecklingen går fortare

från och med nu. Fem år är ingen lång tid i en industris historia, men inom denna period tror jag ändå att flera stora internationella företag har börjat optimera sina processer med hjälp av AI. Vågar vi se längre fram än så – säg tio år framåt i tiden - så tror jag att flera ledande tillverkare kommit ännu längre genom att börjat använda AI-tekniken för att styra sina processer i en allt mer autonom riktning.

Slutligen, vad betyder Good Tech för er?

Good Tech är för oss en väldigt bra sammanfattande benämning för alla de nya teknologier och techbolag, som gemensamt bidrar till ett hållbarare och resurseffektivare samhälle. Sedan är Good Tech givetvis även namnet på Brons årliga konferens, som är ett av teknik-Sveriges viktigaste evenemang. Sedan har det för mig också blivit ett likhetstecken mellan Good Tech och det offentliga Sveriges satsningar på ett smartare och hållbarare samhälle för oss alla att leva i.

Läs mer om Calejo

Föregående
Föregående

Bron upphandlar följeutvärdering av ERUF-projektet Digital innovationshub Västernorrland

Nästa
Nästa

Företag i Västernorrland kan få upp till 200.000 i stöd för digitalisering