Optimism präglade framtidsdialog om regionens IT-sektor
Kristin Westman från Knowit, Anders Härén från Leeroy och John Hägglund från Dewire/Knightec deltog i samtalspanelen.
Hur påverkas IT-sektorn i Västernorrland av den rådande krisen och vad händer härnäst? Drygt 40 personer deltog i den framtidsdialog som Bron arrangerade tillsammans med IT & Telekomföretagen den 5 juni.
Samtalet tog sin start i effekterna av Corona-krisen nationellt. Den övergripande bilden är att IT-sektorn drabbas precis som övriga branscher. Christina Ramm-Eriksson, näringspolitisk chef vid IT & Telekomföretagen, summerade läget:
– Generellt ser vi att IT-branschen drabbas liksom övriga branscher. Det sker en nedgång i uppdrag och planerade projekt skjuts på framtiden, vilket leder till permitteringar och uppsägningar. En analys från Radar visar också att det kan ta ända fram till år 2023 innan vår sektor har återhämtat sig. Därför är det viktigt att det finns en uthållighet och att de olika stödinsatserna går att lita på, vilket är en fråga som IT & Telekomföretagen driver hårt.
Regionalt är också påverkan av Corona-pandemin tydlig. I en enkät som Bron skickat ut till sina privata medlemsföretag visar svaren att 80 % drabbats negativt i krisen. 60 % bedömer att intäkterna kommer minska under året och 50 % att de kommer minska också nästa år. Hälften av företagen har eller bedömer att de kommer behöva permittera eller varsla medarbetare.
– Samtidigt så är läget mer positivt i Västernorrland jämfört med resten av landet, berättade Lars Persson Skandevall, VD på Bron Innovation. Det återstår att se om det beror på att vi ligger senare i konjunkturen eller om vi har en starkare hemmamarknad än många andra regioner.
I samtalspanelen fanns John Hägglund från Dewire/Knightec, Kristin Westman från Knowit och Anders Härén från Leeroy. De fyllde på beskrivningarna utifrån sina perspektiv.
– Vi kan se en väldigt tydlig regional skillnad. I västra Sverige där vi också har kontor är nedgången tydlig, medan vår verksamhet i Sundsvallsområdet tuffar på i princip som vanligt, beskrev John Hägglund.
Även Kristin Westman stämde in i den bilden.
– För vår del har vi inte påverkats negativt i de norrländska regionerna ännu, medan det är tuffare söderut. Jag tror att balansen mellan starka kunder inom både den offentliga sektorn och den privata sektorn är en fördel i dessa tider.
Anders Härén, vars företag Leeroy arbetar med digital produktutveckling och befinner sig i en start up/scale up-resa, beskriver läget för liknande företag som tuffare.
– För vår egen del fick vi en investering precis innan Corona, vilket såklart känns väldigt skönt. Men många lovande företag som just nu ska resa kapital har det tufft. Jag ser en risk att företag som har bra affärsidéer och bra potential inte kommer orka igenom krisen. Här är det bra viktigt att fundera på hur just det speciella området kan stödjas.
Kristin Westman poängterade att balansen med kunder från olika sektorer är en styrka. John Hägglund lyfte fram att krisen ger möjlighet att visa hur pass konkurrenskraftig och kompetent man är, vilket kan ge möjlighet att ta hem uppdrag både från andra delar av landet och andra länder. Anders Härén konstaterade att många branscher nu kommer att digitaliseras, som exempelvis restaurangbranschen som Leeroy jobbar mot, och om man kan härda ut krisen kommer det finns många nya uppdrag och affärer som väntar.