Projekttävling öppnar dörrar för energieffektiva lösningar på Paradiset

Örnsköldsviks kommun har, genom projektet GovTech4All, nu identifierat en lösning som de vill testa för att minska energiförbrukningen på det kommunala badhuset Paradiset. Efter en omfattande anbudsrunda har ett startup-bolag valts ut för att genomföra en pilot där deras lösning ska testas och utvärderas. 

Genom upphandlingsmetoden projekttävling får startups möjlighet att ta itu med utmaningar inom energieffektivitet. Denna pilot, som ingår i GovTech4All-projektet, genomförs i samarbete med sex regionala och lokala myndigheter från Litauen, Sverige, Spanien och Grekland. Målet är att utveckla och skala upp digitala lösningar för energieffektivitetsutmaningar som kan spridas över hela Europa.  

Upphandlingsmodell bryter ny mark 
Hanna Wallin, innovationsledare för GovTech, betonar hur unik upphandlingsmodellen projekttävling är för offentlig sektors digitalisering.  

– Det här är första gången vi använder denna typ av upphandling inom en tech-branschen. Tidigare har kommuner mest använt modellen inom arkitektur och samhällsplanering. Genom projektet har vi öppnat upp nya möjligheter för att även små företag ska kunna samverka med offentliga aktörer, vilket kan leda till banbrytande lösningar. Denna modell är en pusselbit för hur kommunala utmaningar kan möta innovationer och till och med skapa nya innovationer som blir tillgängliga för fler, säger Hanna. 

Vinnande startup redo att ta sig an utmaningen 
Startup-bolaget som vann anbudsrundan kommer nu att implementera en lösning som använder prediktiv modellering för att optimera energianvändningen på Paradiset. Deras innovativa lösning inkluderar väderprognoser och andra externa faktorer för att förbättra styrningen av vatten- och luftkvaliteten i anläggningen. 

Vinnande startup-bolag är Taikomasis dirbtinis intelektas, UAB från Litauen. Juryn, bestående av individer med olika bakgrunder och kompetenser relevanta för uppgiften, utvärderade alla inskickade bidrag baserat på flera kriterier. Det vinnande bidraget utmärkte sig genom att bäst demonstrera genomförbarhet och användbarhet i förhållande till problemdefinitionen för piloten. Teamet hade starka kompetenser, inklusive en professor i AI och god kunskap om vattenrening, vilket gav bidraget akademisk tyngd med starka kopplingar till forskning. Dessutom var teamet välorganiserat med fyra medlemmar och betonade vikten av en bra kundupplevelse. 

– Vi är glada att starta detta projekt. Vår lösning siktar på en minskning av energianvändningen med 15-20% samtidigt som vi förbättrar besökskomforten och driftseffektiviteten. Genom att optimera värme-, ventilations-, belysnings- och vattensystem i realtid kommer vi att minska energikostnaderna och CO2-utsläppen. Vi hoppas kunna visa hur innovation möter hållbarhet i denna pilot, och sätta en ny standard för energieffektiva offentliga utrymmen, säger representanter från Startup bolaget.    

Paradisets energiförbrukning i fokus 
Med över 200 000 besökare per år är Paradiset en av Örnsköldsviks mest energikrävande anläggningar, där värme- och vattenreglering är centralt för verksamheten. Genom den vinnande startupens lösning hoppas kommunen kunna ta ett stort steg mot en mer hållbar och energieffektiv verksamhet. Projektet är även i linje med kommunens långsiktiga mål att minska sin klimatpåverkan. 

– Vi har jobbat hårt för att hitta nya sätt att minska vår energiförbrukning och denna pilot känns som ett väldigt spännande steg framåt. Vi ser fram emot att se hur lösningen kan överraska oss och kanske även implementeras på andra håll inom den kommunala verksamheten, säger David Berglund, verksamhetsansvarig på Paradiset. 

Nästa steg 
Piloten förväntas starta i november och resultaten från testperioden kommer att vara avgörande för om lösningen kommer att implementeras fullt ut på Paradiset. Om piloten faller väl ut finns möjligheten att teknologin även kan spridas till andra vattenanläggningar i Europa. 

 

Föregående
Föregående

Bron förstärker med en till kommunikatör

Nästa
Nästa

Lyckad start för Attract2Tech