Nytt medlemsföretag i nätverket: Starbit

Anders Nilsson, VD på Starbit.

Vi hälsar Starbit välkommen som nytt medlemsföretag i Brons nätverk! Starbit erbjuder en fusion mellan hårdvara och mjukvarulösningar som är utvecklade för att revolutionera framtidens smarta detaljhandel och infrastruktur. Vi har pratat närmare med Anders Nilsson som är vd på företaget.

Kan du berätta om dig och om Starbit?

Starbit är en carve-out från den lönsamma delen i ett annat techbolag. Företaget var tidigare ett eget affärsområde som såldes till industrikoncernen KAMIC GROUP för ca två år sedan. Jag var ägare i moderbolaget och en av ”founders” när köparens koncernledning anslog att någon av grundarna skulle följa med in i bolaget för att säkerställa verksamheten. Jag valde att lämna mitt gamla jobb för att bli VD här på Starbit i samband med förvärvet.

Starbit jobbar huvudsakligen med att skala upp koncernens tekniska lösningar med egen mjukvaruplattform och egen hårdvara som skräddarsys till kunder på både den nationella och internationella scenen. Vi har därmed inte den lokala marknaden som vårt primära fokus. Företaget finns i flera länder, koncernen har närmare 900 anställda och Starbits ansvarsområde i koncernen är att utveckla nya produkter till marknaden.

Jag själv har ingen högskoleutbildning och är i folkmun en ”highschool dropout” men har alltid haft ett genuint teknikintresse. När jag var 14 år började jag arrangera lan-partyn som hade omkring 500 deltagare när de var som populärast. Mitt intresse och min kunskap fortsatte att växa och efter värnplikten började jag en anställning på Com Hems internetavdelning. 2004 bestämde jag mig för att starta eget bolag och den verksamheten utvecklades bra. Vi fick vårt stora genombrott 2011 i samband med att Coop genomförde en stor upphandling, värd över hundra miljoner. Vi gick vidare i gallringen och till slut vann vi affären i konkurrens med bland annat IBM. Det avtalet var en milstolpe och har varit jätteviktigt för oss och vår utveckling. Efter det har det flutit på, vi har fortsatt att innovera och bygga nya bolag och verksamhetsområden. År 2016 började vi att ta in riskkapital för att göra en klassisk pivot av bolaget för att få mer kapital att växa. Vid den tidpunkten var bolaget värderat till strax över 300 miljoner post money. I samband med detta 2019 började jag då jobba på Starbit.

Varför valde ni att bli medlem i Bron?

Det är ett utmärkt nätverk lokalt och ett sammanhang för oss att växa och bli mer synliga i vårt närområde. Jag och mina kollegor har dessutom verkat i Västernorrland hela våra liv även fast våra kunder mestadels har funnits internationellt. Vi behöver också som många andra rekrytera och hitta rätt kompetens för att kunna växa ännu mer. Vi vill bli större, och delvis växa genom förvärv så vi tittar också på bolag i regionen att köpa - både mindre och medelstora. Därför blir medlemskapet i Bron särskilt relevant för att hitta både samarbetspartners, nätverk, kompetens och spännande bolag.

Om du får göra en digital spaning 5 år framåt i tiden, var tror du att vi är då?

Jag ser framför allt att it-branschen kommer att kategoriseras i två större områden. En kategori är mindre bolag som gör skräddarsydda lösningar och mindre jobb till den lokala marknaden. Övriga lösningar kommer att bli så pass komplexa att det kräver stora plattformar som helt enkelt inte har möjlighet att drivas av mindre företag. Det är bara dessa större aktörer som kommer ha kapaciteten att leverera storskaliga komplexa lösningar till exempelvis kommuner och myndigheter. Jag ser därför att många bolag kommer slås samman och bli större. Till slut kommer det finnas två kategorier: lokala it-hantverkare/servicekontor och stora it-jättar/tech-hus.

Slutligen, vad betyder Good Tech för dig?

Jag hade faktiskt inte hört uttrycket innan jag kom i kontakt med Bron, men jag tänker ”Digital filantropi”. Teknik för att samhället ska bli bättre!

Föregående
Föregående

Good Tech Competence har väglett 50 personer mot ett jobb inom IT

Nästa
Nästa

Vi välkomnar Holmen som nytt medlemsföretag i Brons nätverk